Babylon 5 Space Station (Revell 1:26100)

Babylon 5

Space Station

Revell 1:26100

dokončené: 12/2016

Úvod

Babylon 5 bola vesmírna stanica z kultového TV seriálu Babylon 5 (1994-1998). Bola postavená vo vzdialenosti 18 svetelných rokov od Slnečnej sústavy, ako piata v poradí, po predchádzajúcich štyroch neúspechoch. Spolupracovali na nej Pozemská Aliancia, Minbarská Federácia a Centaurská Republika. Misiou tejto vesmírnej stanice bolo poskytnúť neutrálne miesto stretávania rôznych rás a zároveň byť miestom na slobodnú výmenu tovaru a kultúry.

Stavebnicu vesmírnej stanice Babylon 5 vydalo konzorcium Revell/Monogram v rokoch 1997-98, spolu s modelom Starfury Mk.1. 

Stavba

Stavebnica je značne zjednodušená (podľa niektorých recenzií dosť nereálna voči originálu), diely sú plné prepadlín (fakt že hlbokých), detaily hrubé a deliaca rovina je na väčšine dielov. Na povrchu je aj zopár nešťastných vyhadzovačov, vrátane plôch solárnych panelov. Niektoré diely majú prázdne vnútro, ktoré je z určitých uhlov vidieť (napr. držiaky solárnych panelov). Proste 20 ročný model úplne okrajového typu. Zároveň je model dosť veľký, na dĺžku má takmer 50cm, preto som ho musel stavať po častiach

Povrchovka

Prvá podčasť - slnečné kolektory. Súčasťou boli 2 hodiny maskovania - najprv okraje Tamiya páskou, vnútro potom maskolom.


Dekály boli na veľkom aršíku, kvalitou boli v poriadku. Moje boli nejaké zažltnuté, ale našťastie fungovali dobre. Čo však nesedelo, bola ich farba - modrá farba z reálnej predlohy bola nahradená fialovou, navyše podľa predlohy by tých dekálov malo byť raz toľko, takže niektoré moduly stanice ostali holé. Podľa farby na dekáloch som namiešal blízky odtieň fialovej farby, ktorý som potom použil na striekanie jednotlivých dielov.

Záver

Nový majiteľ bol s výsledkom spokojný, takže cieľ stavby bol úspešne splnený. Vzhľadom na celkovú veľkosť model určite pekne oživil izbu správneho fanúšika Babylon 5. Stavba bola rýchla, bez väčšieho priestoru na opravy a zjednodušenia stavebnice. A že by bolo čo napravovať ;-)

Ďalšie fotky












Roman Pieron, 2021

Komentáre