Tie Fighter Outland (Revell 1:65)

Star Wars - The Mandalorian

Tie Fighter Outland

Revell, 1:65

dokončené: 09/2023


Úvod

Outland Tie Fighter pochádza zo známej línie hviezdnych stíhačiek Tie Fighter, počas letu je od nej takmer na nerozoznanie. Podvozkový trojbodový systém v štýle X-Wing stíhačiek a najmä skladací systém veľkých solárnych panelov v tvare V však tomuto typu dávajú možnosť pristávať na ľubovolnej, aj nepravidelnej ploche, bez potreby infraštruktúry, prítomnej v hangároch.

Stroje tohto typu slúžili vo flotile Gideonových "Pozostatkov" počas epochy Novej Republiky, pričom jeden kus používal aj samotný Moff Gideon ako svoj osobný stroj.

Stavba

Rozhodol som sa model postaviť na podvozok, aby bolo jasne vidieť hlavný rozdiel od klasických Tie Fighterov. Mala to byť pôvodne rýchla, týždňová stavba, ale žiaľ, model sa ukázal ako klasická zjednodušená stavebnica od Revellu, ktorá ma svojou nekvalitou neustále dostávala do dilemy - opraviť to/vylepšiť alebo sa snažiť dokončiť čím skôr ? Preto je celá stavba takým veľkým kompromisom, miestami s chybami a nedokonalosťami. Kokpit je na mierku 1:65 príliš veľký, figúrku pilotasom nemal odvahu použiť (odhadom 1:32 ??), preto bolo potrebné aspoň zaslepiť otvor v sedačke.


Spoj oboch častí solárnych panelov nesedel po celom obvode, preto je táto časť komplet tmelená a brúsená. Čelný prekryt kabíny našťastie sedel celkom dobre, aj keď má plytké povrchové detaily. Uchopenie otvoreného horného poklopu je dosť nešťastne riešené - kontaktný spoj je priamo v čírom diely.

Povrchovka

Inak povedané - maskovanie. Neznášam ho. Naštastie sa ukázalo, že plochy panelov ide maskovať celkom jednoducho. Na podkladový odtieň bol použitý čierny Surfacer, aj vďaka jeho odolnosti voči oderu (kvôli manipulácii pri maskovaní). Jednoliaty povrch som pred vrchnou farbou ešte rozbil bielymi "odreninami".


Primárna farba povrchu je sivá Tamiya (mix XF-23 a XF-80) nastriekaná tak, aby presvital nejednoliaty podklad. Niektoré plochy sú zosvetlené svetlejším odtieňom.


Podložka

Podložku som vyrobil zo Styroduru, na ktorej som vymodeloval kus pristávacej plochy, zapustený do okolitej pieskovo/zemitej pôdy. Doplnky - rôzne boxy a krabice, sú vytlačené na 3D tlačiarni, zväčšené do mierky 1:65.


Záver

Nakoniec ten model nedopadol až tak zle, podložka to celkom oživila, aj keď za cenu, že celok zaberá na šírku dosť veľa miesta. Na viacerých miestach je možné nájsť drobné chyby stavebnice, ktoré som sa rozhodol neopravovať a obetovať ich kvôli zisku rýchleho výsledku.

Ďalšie fotky






Roman Pieron, 2023

Komentáre