Renault FT-17 (Flyhawk Model, 1/72) - WIP

Sľubovaný druhý príspevok do zbierky prvovojnových tankov - Renault FT-17.


Renault FT-17 bol francúzsky ľahký tank z prvej svetovej vojny, vyrobený v roku 1917. Bol použitý nový spôsob konštrukcie, keď výzbroj bola umiestnená v otočnej veži, vodič sedel v trupe vpredu a motor bol uložený vzadu. Práve tento koncept rozmiestnenia znamenal v tom čase technickú revolúciu, ktorá sa používa doteraz.
Základná charakteristika
Posádka2
Dĺžka5 m
Šírka1,74 m
Výška2,14 m
Hmotnosť6,5 t
Pancierovanie a výzbroj
Pancierovanie8-22 mm
Hlavná zbraň37 mm kanón Puteaux alebo 8 mm guľomet Hotchkiss
Pohon a pohyb
Pohonbenzínový motor 29 kW (39 k)
Odpruženiepružinové perá
Max. rýchlosť7,7 km/h
Pomer výkon/hmotnosť5 koní/tonu
Dojazd55 km

Pôvodný tvar veže bol kruhový, pretože bola odlievaná z ocele. Kvôli potrebe zabudovania kanónu bola navrhnutá nová, hranatá z pancierových plátov, spájanými nitmi (nazývaná "Omnibus"), ktorá bola navyše jednoduchšia na výrobu, takže nahradila pôvodnú kruhovú vežu.
Vybral som si verziu s hranatou vežou, tá kruhová liata ma moc nezaujala. V krabičke sú kamufláže z doby občianskej vojny v Rusku (jún 1920) a US Army z októbra 1918.

Model som kúpil počas Plastikovej zimy, pokúsim sa ho dokončiť do dvoch-troch týždňov, opäť by to mal byť pokus o rýchlu stavbu, bez veľkého študovania podkladov. Pretože v krabičke sú dva modely, navyše dokonalo spracované, bolo jasné, že si postavím jednu guľometnú verziu a druhú s kanónom (tým pádom môžem očakávať dlhší čas na stavbu). Okrem jemných plastových dielov stavebnica obsahuje aj kovové diely, tiež jemné.

Samotná stavba bola pohoda a toto je výsledok - oba modely sú pripravené na striekanie:

pre porovnanie veľkostí

Ďalší krok už bude povrchovka...

Komentáre