Sprievodca bojovou technikou 1/72

Tento príspevok je inšpirovaný e-mailom jedného z návštevníkov tohto blogu, ktorý chcel vedieť, kto vyrába modely sovietskej bojovej techniky (zjednodušené, pozdravujem Mareka 8-))) "Odpoveď" som zobral podstatne obšírnejšie, ale o to viac si myslím, že takéto informácie môžu byť užitočné aj pre iných modelárov, tak som sa ich rozhodol zverejniť. Píšem iba o plastikových modeloch, odlievané sú mimo tento článoček a hovorím o osobnej skúsenosti, ktorá môže byť zásadne odlišná od iných modelárov...
Zvolil som rozdelenie podľa výrobcov modelov v "Braille Scale", keďže kvalita modelov od jedného výrobcu býva viac-menej stabilná alebo je aspoň stručnejšie vysvetliteľná.
  • Revell - asi 10 rokov dozadu rozbehol veľmi peknú sériu modelov, miestami zameranú na nemeckú armádu a spôsobil tak opätovný vzostup malej bojovej techniky. Modely majú jemné detaily, pásy bývajú článkové (preto býva počet dielov v stavebnici dosť vysoký - okolo 150), diely sa lepia bez výrazných problémov. Veľmi prijateľná cena (8-9 eúr), okrem klasík ako Panther, Tiger, Panzer IV sú v ponuke aj nemecké špecialitky ako ATF Dingo, Faun SLT 50-3 Elefant, Fennek, Fuchs, Panzerhaubitze 2000, SpPz 2 Luchs, Marder 1 A3 a iné. Komplet ich sortiment vrátane pohľadov do krabičiek je tu: Revell - On The Way!. Jedny z najlepších modelov. Pozor na prebaly Matchbox, sú 1/76 a aj to na podstatne slabšej úrovni! Ruky preč.
  • Dragon - popri Revelli rozbehol početné variácie základných typov ako T-34, Sd.Kfz.251, Hummer, Abrams, Sherman... Modely na vysokej úrovni, niektoré novšie balenia už občas obsahujú kovové diely (mriežky, výfuky), komplet pásy z lepiteľného plastu (nie guma ani vinyl), veľký dekálových aršík na viacero verzií, prípadne zimmerit priamo na povrchu. Niektoré diely sú zjednodušené, vždy však akceptovateľne. Čo môže odradiť je ich vyššia cena - okolo 15 eúr. Komplet ich sortiment vrátane pohľadov do krabičiek je tu: Dragon - On The Way!. Jedny z najlepších modelov.
  • Trumpeter - vydarené modely, najmä zo začiatku detailné, postupný trend modely zjednodušovať a znižovať počet dielov. Detaily stále pekné, občas sú odfláknuté a vyžadujú poriadné začistenie. Zaujímavý mix predlôh - tu je ich zoznam: Trumpeter - On The Way!. Stále kvalitné modely s občasným výpadkom (občas sa žartom spomínajú dve skupiny autorov ich foriem - A-team a B-team. Tí prví robia super formy, tí druhý ich flákajú. A modelári zisťujú, ktorý model robil ktorý tím 8-)
  • Academy - zatiaľ len 11 modelov, ale pekných, originálnych (Dragon Wagon, Oshkosh, M3, Harley Davidson....) a ľahko postaviteľných. Komplet ich sortiment je tu: Academy - On The Way!. Tie novšie modely sú veľmi vydarené.
  • Italeri/ESCI - mix rôznych modelov - veľká väčšina sú prebaly ESCI zo 70-tých rokov, v tom čase super modely - jednoduché ale pekné, teraz už väčšinou prekonané, ak existujú ich novšie ekvivalenty (Revell, Dragon a pod...). Vydali niektoré modely, ktoré doteraz nevyrobil nikto iný (nerátam shortruny a reziny). Originál formy Italeri sú napríklad DUKW, M-8/M-20, 6-rad, 8-rad, tie sú vydarené (aj keď opäť zjednodušené) a stoja za postavenie. Pozor na Fast Build modely - sú určené pre wargamerov a sú veľmi veľmi zjednodušené (majú okolo 10 dielov). Väčšinou sa dajú rozoznať tak, že sú dva modely v jednej krabičke. Tie nebrať! Komplet sortiment Italeri je tu: Italeri/ESCI - On The Way!
  • Hasegawa - tiež staršie modely, tie najstaršie sú zjednodušené a nepresné, časom sa modely zlepšovali v kvalite, ale vždy boli ľahko zostaviteľné. Pásy bývajú vinylové, takže bieda. Z novších modelov je len Sd.Kfz.234, ktorý je super. Väčšina modelov prekonaných novšími stavebnicami. Komplet sortiment Hasegawy je tu: Hasegawa - On The Way!
  • UM - celkom zaujímavý výber predlôh, najmä ruská a sovietska technika plus nejaké Shermany a Pz.38(t). Modely sú dobre postaviteľné, občas je pridaná malá planžeta s kovovými dielmi, dekály su občas slabé (je ich málo). Kolesá sú gumené, pričom guma má tendenciu časom sa topiť. Komplet sortiment: UM - On The Way!
  • Roden, ICM, PST, RPM- modely kvalitou podobné UM, moja osobná skúsenosť je, že sú o niečo horšie postaviteľné. Veľké vtoky, mäkký plast, neostré detaily, kolísavá kvalita - tak trochu shortruny. Výber predlôh je však atraktívny, takže kto má potrebu, môže skúšať. Sortimenty: Roden, ICM, PST, RPM
  • Heller/Airfix - iba niekoľko modelov prebaľovaných raz ako Heller a raz ako Airfix. Použiteľné su GMC, Jeep, LCVP, VAB (presné, ostré detaily), zvyšok nie je v mierke 1/72. Prehľad: Heller
  • IBG - novinka na trhu s dvojicou Bedford a Chevrolet C15A a ich modifikáciami. Podľa komentárov vraj vydarené stavebnice. Zoznam: IBG
  • ACE, Attack, MAC Distribution - shortruny s veľmi atraktívnymi predlohami, ale žiaľ výlisky náročné na zostavenie - veľa tmelenia, brúsenia a svojpomocného vyrábania si detailov. Brať do úvahy len pri vážnom záujme o daný typ vozidla a jeho neexistencii v lepšej kvalite. Prehľady: ACE, Attack a MAC Distribution
Asi toľko som chcel ku stručnému prehľadu plastikových modelov pozemnej bojovej techniky v mierke 1/72. Som si vedomý, že svojou stručnosťou a zaškatuľkovaním výrobcov vyvolám veľa protinázorov, ale ako som písal na začiatku - sú to moje osobné skúsenosti a prehľad je skutočne veľmi stručný. Ďakujem za pochopenie 8-)))

Komentáre