E-Day 2009, Praha

Prvou akciou "modelárskej jesene" je E-Day. No a po uplynulom víkende v Prahe môžem kľudne vyhlásiť, že máme úspešne za sebou modelársku akciu tohto roka. Opäť boli v priestoroch podzemnej garáže nákupného centra Galérie Butovice, oproti minulému roku však asi na raz tak veľkej ploche. Aj preto mal človek dosť miesta na obzeranie modelov, fotenie, diskutovanie a aj nakupovanie... žiadne tlačenice.

Mne akcia pripomínala tak trochu modelársky veľtrh - Eduard urobil niekoľko prezentácií o plánovaných novinkách (napr. bude Avia B-534 v mierke 1/72 - fantastické!!!), v otvorenej diskusii si vypočuli kritiku modelárov, pracovníci firmy ochotne vysvetľovali všetky grify pri práci s kovovými dielmi, členovia modelárskych klubov lepili modely pred našimi očami a bez zábran odpovedali na naše otázky, zvyšné kluby sa aspoň pasívne prezentovali svojimi výstavkami modelov. Neskutočné množstvo modelárskej inšpirácie, nápadov a informácií.
Ale aj ostatné vetvy modelárstva sa činili - lodní modelári sa naháňali s krížnikmi v umelom bazéne, tanky na diaľkové ovládanie strieľali po sebe, bagre nakladali piesok do nákladných aut, fanúšikovia wargames si to rozdávali na svojich stoloch a dokonca som tam zhliadol aj nejakú modelovú železnicu.

K modelom - bolo ich veľké množstvo, odhadom rovnako lietadiel ako techniky, veľká väčšina na vysokej úrovni, takže bola radosť na ne pozerať a čerpať inšpiráciu - okrem Hobby kategórií (pre nás, plebs, systém "páči-nepáči", 46 kategórií !!) a detských (10 kategórií) boli aj Masters (14 kategórií), ktoré boli hodnotené bodovacím systémom (prekvapilo ma, že vrátane diorám a figúrok... aké asi boli pravidlá ?). Mená súťažiacich (a víťazov) boli dobre známe aj z rady iných akcií, prípadne z internetových diskusií.
Tu je zopár fotiek, ani zďaleka to nie sú všetky vystavené modely, len tie, ktoré ma niečim zaujali a mal som v tom čase po ruke fotoaparát... Kompletné fotoreportáže sa aj tak už určite objavili na množstve iných modelárskych stránok.

E-Day 2009, Praha

A čo na záver ? Veľmi vydarená akcia a príjemne strávený víkend, prežil by som ho aj niekoľkokrát ročne 8-)) Takže sa teším aj na ďalší ročník. Dúfam len, že sa mi nepodarí zopakovať stres z dokončovania modelu na poslednú minútu pred odchodom z domu 8-)))
Najbližšie sa asi objavím na Plastikovej zime v Bratislave, dúfam že aj s chalanmi z klubu. Alebo žeby aj Nitra ?

Komentáre