Junkers Ju 87D-5 na Slovensku - dekály HR model

Fanúšikovia slovenského letectva (ako napr. ja) sa opäť môžu tešiť - HR model vydal samostatné dekály na slovenské Ju 87D-5 v mierke 1/72.

Len pre istotu pripomeniem zopár faktov - na Slovensko priletely 4 nové stroje z Nemecka, preto im boli pridelené biele preletové kódy na trupe OK-XAA až OK-XAD. Ďalších 6 strojov získalo Slovensko z licenčnej výroby tohto typu v Trenčianskych Biskupiciach. Všetky stroje mali štandartnú nemeckú kamufláž - lomené polia 70/71, spodok 65. Slovenské znaky boli tiež na bežných miestach - na smerovke a na krídlach zhora a zdola. Žiadne žlté doplnky. Niektoré stroje (ak nie všetky) mali na smerovke malé biele číslo.

V návode sú znázornené dve kamufláže, ktoré sú založené na farebných bokorysoch zverejených v knižke Slovenské letectvo 2 (oba bokorysy sú v návode čiernobielo oxeroxované)
- OK-XAB s číslom 2 na smerovke

- bez preletového kódu, číslo 5


Bohužiaľ fotky na tieto stroje som nenašiel, naopak našiel som napríklad tieto:
OK-XAC s číslom 3

bez preletového kódu, číslo 1 na smerovke


Nezúfajte však, na dekálovom aršíku sú pre istotu písmena všetkych známych preletových kódov OK-XAA až OK-XAD ako aj čísla zo smeroviek 1 až 5. Teraz už treba len nejak vyriešiť nejasnosti okolo trupových kódov a čísel na smerovke 8-)
A ešte drobnosť - dekály vytlačila Boaagency, nemám s nimi zatiaľ praktické skúsenosti, takže neviem ako sa budú správať na modeli.

Komentáre