Centauro v malej mierke ?

V najnovšom čísle časopisu Modelář som sa dočítal, že Trumpeter ohlásil novinku v mierke 1/35 (podľa internetu na august) - talianske kolesové vozidlo B1 Centauro. A bola pri tom aj nenápadná poznámka - "na jar budúceho roka môžme očakávať sedemdesiatdvojku"...


No paráda, ja by som bol veľmi potešený, keby tento model vyšiel aj v malej mierke, obohatilo by to moju skromnú zbierku kolesových vozidiel o ďalší originálny kúsok. Ostáva teda už len veriť, že niečo pravdy na tom bude a hlavne sledovať novinky, aby nám to neušlo.

A čo je to vlastne ten B1 Centauro ? Samohybný protitankový kanón (stíhač tankov) talianskej výroby s primárnym cieľom chrániť ľahšie vozidlá pechoty vďaka palebnej sile tanku Leopard 1, so schopnosťou jazdiť v teréne a veľkým dojazdom. Palebnú silu zabezpečuje 105mm kanón štandartnej NATO munície; terénne schopnosti umožňuje osemkolesový podvozok s nezávislým pružením.
Nasadený bol v bývalej Juhoslávii, v Somálsku a bojovo aj počas vojny v Iráku. Momentálne sú stroje nasadené Libanone v rámci misie UNIFIL.

A tu je zopár obrázkov na potešenie oka:

Komentáre