US Army M1126 Stryker ICV - Trumpeter

Takže nový Stryker od Trumpeteru je už doma a mám z neho veľkú radosť.

Trošku teórie na začiatok - moderné americké bojové vozidlo pechoty na 8x8 podvozku, ktoré momentálne slúži vo verzii ICV (Infantry Carrier Vehicle) v americkej armáde. Je to zároveň prvé americké vozidlo na US Army od 80-tych rokov, keď prišli M2 Bradley. Má ľahkú konštrukciu, takže sa bez problémov prepravuje v lietadlách typu C-130 alebo C-17. Efektivita vozidla sa prejavuje najmä v zastavaných oblastiach (mestá) pri zabezpečovaní budov. Za silnú zbraň sa považuje vysoká rýchlosť, pri ochrane proti silnejším protivníkom sa spolieha na pomoc svojich jednotiek. Po skúsenostiach v Iraku, kde sú jednotky Strykerov nasadené, sa diskutuje o výhode a nevýhode kolesových vozidiel kvôli zraniteľnosti komplikovaného podvozku. Napriek tomuto je Stryker považovaný za zlepšenie situácie voči vozidlám Hummer.

K modelu - horná čast vozidla a podvozok sú vylisované z jedného kusu, čo však až tak moc nevadí, pretože vďaka 3-dielnej forme sú oba výlisky veľmi detailné, vrátane podvozku. Navyše, získavame tak možnost postaviť model rýchlejšie a jednoduchšie, čo je z mojho pohľadu veľká výhoda. Ďalej je tam už len jeden rámček s čistými drobnými dielmi a osem vinylových kolies v pekným dezénom. Chýba možno viac výstroje zavesenej alebo položenej na vozidle, takže asi bude vhodné dokúpiť nejaké reziny.

Stavbu vidím na rýchly a priamočiary process. Ále........ začal som sa obzerať po nejakých informáciach a zistil som, že v Iraku sa používa tzv. Slat Armor, čo je dodatočná ochrana vozidla pred RPG v podobe "drôteného plotu". Nebolo by super pridať takúto haluz ? Bohužiaľ konštrukcia tohto systému je veľmi komplikovaná a neviem, či sa vôbec bude dať pekne urobiť v mierke 1/72. Tu je stavba v mierke 1/35 a podľa mňa je to sado-maso záležitosť... kuknite na stavbu Miloslava Hrabáňa... respect...



Takže späť na zem. Model si postavím jednoduchý, rýchly a basta. Navyše, keď k nemu ešte pridám BTR-80 a hádam sa dočkáme aj nového LAV-25 od Trumpeteru (?), bude to super zbierka moderných kolesoviek, či nie ?

Komentáre