MSJ-06 Tieren Ground Type (Bandai 1:100)

Mobile Suit Gundam 00

MSJ-06II-A Tieren Ground Type

Bandai 1:100 (NG)

dokončené: 08/2011

Úvod

Pozemná bojová jednotka typu Tieren zo série Gundam 00, prevádzkovaná HRL (Ľudská reformná liga). Bola to relatívne pomalá, ale masívna konštrukcia. Stroj ovládal pilot, stojaci v kokpite.

Model pozemného Tierena urobila japonská firma Bandai v dvoch sériach - High Grade (1:144) a tzv. No Grade (1:100), t.j. konštrukcia modelu v kvalite High Grade ale v mierke typickej pre Master Grade. Na modeli je to poznať - nemá vnútornú kostru, kĺby sú z PVC a úroveň detailov je slabšia, ak to porovnáme so sériou MG. Už v tom čase Bandai používal 3D formy na výlisky, pričom technológiu asi ešte nemal úplne vyladené, pretože na povrchu viacerých dielov bolo vidieť deliacu rovinu.

Stavba

Stavba je v podstate len z krabičky, pridal som iba bojové poškodenie.

Povrchovka

Na modeli som vyskúšal aplikovať v tom čase populárnu metódu modulácie farieb, keďže sa jednalo o jednofarebný stroj. Konštrukcia stavebnice trochu komplikovala samotnú moduláciu, pretože som striekal jednotlivé podzostavy oddelene a nemal som v tom čase ešte jasno, v akej vzájomnej polohe budú inštalované, čo bude hore a čo dole. Preto sa ťažšie odhadovalo, ktorá plocha by mala byť svetlá a ktorá tmavá.

Model som iba jemne patinoval, v podstate len bojové poškodenie (zárezy a odreniny). Keďže stroj je v reále vysoký asi 20 metrov, veľa možností na patinu sa logicky neponúkalo.

Nakoniec som model postavil na podložku, ktorá by mala zobrazovať anonymnú krajinu s vojakmi HRL (boli súčasťou stavebnice). Žiaľ PVC kĺby spôsobujú, že niektoré diely (ruky, zbrane) nedržia svoju polohu a najmä počas transportu na výstavy neustále padajú k zemi. Do budúcna plánujem kĺby fixovať  - možnosť artikulácie modelu nepovažujem v našich končinách za benefit (v Ázii je pomaly nutnosť nafotiť výsledný model v množstve rôznych akčných pózach). U nás je to skôr naopak - ľudia sa na model pozerajú skôr ako na hračku, keď sa s ňou dá hýbať.

Ďalšie fotky









Roman Pieron, 2021

Komentáre